Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen oftewel 'knoopjes'. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Ze ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, om wat voor reden dan ook. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, een operatie, maar ook onderbelasting, stress of verkeerde voeding.

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings-)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/CANS.

 

Waarom die naam?

triggerHet woord 'trigger' uit triggerpoint komt voort uit het gegeven dat triggerpoints vaak symptomen (bijv. pijn) produceren die elders zijn gelegen dan waar het triggerpoint zich bevindt. Deze uitstralende of afgeleide sensatie, wordt 'referred pain' genoemd. Een bekend voorbeeld is te zien op de afbeelding. Dit triggerpoint (zwarte kruisje) in de monnikskapspier (m. trapezius) is vaak de bron van hoofdpijn.

 

cure4pain web