APSAPS-Therapie (APS = ActiePotentiaal Simulatie) is een Micro Electro Therapie (MET) die de lichaamseigen zenuwimpuls, de actiepotentiaal, nabootst.

De actie potentiaal is een belangrijk signaal in het lichaam en vele processen in ons lichaam zijn afhankelijk van dit signaal. Door het stimuleren van weefsel met behulp van de APS-prikkel wordt de doorbloeding gestimuleerd en wordt er een verhoogde concentratie ATP vrijgemaakt (5 tot 8x meer dan normaal).

ATP, ook wel de levensmolecule genoemd, zorgt voor energie die noodzakelijk is voor alle processen in het lichaam.

 

acupunctuurHet begrip Acupunkt - Massage volgens Penzel (APM) is een vorm van massage gebaseerd op de Chinese acupunctuurleer. Met deze methode kunnen klachten en ziektebeelden die veroorzaakt worden door een functionele stoornis in het lichaam behandeld worden. De APM beïnvloedt de energiekringloop.

Naar onze mening kan een systeemorgaan alleen maar functioneren als het in voldoende mate energie krijgt. Hoe de ongelijke energieverdeling in het lichaam ontstaat is niet altijd eenvoudig te verklaren. Het kan aan de wervelkolom liggen, maar ook aan littekens in het weefsel of de leefsituatie die een overbelasting van een gedeelte van het lichaam veroorzaakt.

Het doel van therapie is het wegnemen van hindernissen en er zo voor te zorgen dat alle delen van het lichaam met de juiste dosering van energie worden voorzien.

Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen oftewel 'knoopjes'. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Ze ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, om wat voor reden dan ook. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, een operatie, maar ook onderbelasting, stress of verkeerde voeding.

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings-)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/CANS.

 

Waarom die naam?

triggerHet woord 'trigger' uit triggerpoint komt voort uit het gegeven dat triggerpoints vaak symptomen (bijv. pijn) produceren die elders zijn gelegen dan waar het triggerpoint zich bevindt. Deze uitstralende of afgeleide sensatie, wordt 'referred pain' genoemd. Een bekend voorbeeld is te zien op de afbeelding. Dit triggerpoint (zwarte kruisje) in de monnikskapspier (m. trapezius) is vaak de bron van hoofdpijn.

 

Een overzicht van de vormen van massagetherapie, die in onze praktijk worden toegepast, vindt u hieronder:

Sportmassage,

Bindweefselmasage,

Spinale segment massage,

Triggerpoint massage